Header Ads

Koleksi Aneka Resepi Asam Pedas Yang Popular


Teruskan cuba resepi terbaik ini.. Koleksi Aneka Resepi Asam Pedas Yang Popular
Koleksi Aneka Resepi Asam Pedas Yang Popular Di Malaysia. Lauk asam pedas antara juadah yang paling digemari. Samada untuk makan tengahari atau pun malam, asam pedas memang terkenal. Negeri yang terkenal dengan asam pedasnya adalah Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Setiap negeri ada cara memasaknya tersendiri. Anda boleh alami sendiri kelebihan asam pedas masing-masing bila anda berpeluang melancong ke tempat mereka. Macam saya, bila melancong ke Melaka, saya akan try semua tempat yang ada jual asam pedas. Saya memang suka makan asam pedas begitu juga dengan En suami. Apa saja asam pedas kita akan cuba. Then, kita compare mana yang sedap. Lagi satu, kami suka dengan siakap stim lemon. Hinggakan sikecil pun boleh tahu bezakan mana restoran yang masak stim siakapnya lebih sedap. Hihi..

Koleksi Aneka Resepi Asam Pedas Yang Popular Di Malaysia


Koleksi resepi asam pedas yang saya share di bawah adalah antara koleksi sendiri dan ada juga saya ambil dari blog lain yang saya nyatakan nanti. Semoga resepi asam pedas ini boleh dijadikan rujukan dalam menyediakan hidangan buat keluarga tersayang.


1. Resepi Asam Pedas Ikan Merah Sedap


Asam pedas ikan merah di bawah ini saya kongsikan resepinya daripada blog aynorablogs. Cara masak pun mudah. Jom kita tengok bahan-bahannya.

Koleksi Resepi Asam Pedas Yang Popular

Bahan-bahan:

2 potong ikan merah
Bawang besar 2 labu - kisar
Bawang putih 3 ulas - kisar
Halia besar ruas ibu jari - kisar
Cili kering 10 tangkai - kisar
Serbuk kunyit
2 batang Serai - ketuk
Daun kesum
Tomato (potong 4)
Bendi
1 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara masak asam pedas ikan merah


1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Tumis sampai pecah minyak..
2. Bubuh air dan masukkan serai.., kemudian masukkan air asam jawa
3. Masukkan ikan dan bendi. Kemudian masuk tomato. Masukkan daun kesum.
4. Masak sampai mendidih. Perasakan dengan garam dan gula ikut citarasa.

Siap untuk dihidangkan.

2. Resepi Asam Pedas Ikan Pari


Asam pedas ikan pari antara asam pedas yang diminati ramai kerana mudah nak makan.. hihi, tak ada tulang. Tulang ikan pari pun lembut je bila telah dimasak. Resepi ini kredit kepada Tiffinbiru.com

Koleksi Resepi Asam Pedas Yang Popular


Bahan-bahan:

600 gram ikan pari
12 batang bendi muda
1 biji tomato, belah 6
1 genggam daun kesom
1 kiub ikan bilis (optional)
1 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 camca teh pes asam jawa
1/2 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar halus;

6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
3 biji cili merah, buang biji


Cara masak asam pedas ikan pari


1. Ikan pari dipotong ikut suka, cuci dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. 

2. Bendi dicuci dan kerat sedikit pangkalnya. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 camca besar). Tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.

4. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 600ml), biar mendidih. 

5. Masukkan ikan pari, bendi dan daun kesom, kacau dan masak hingga ikan masak dan bendi lembut.
6. Masukkan lada hitam, kiub ikan bilis, tomato, garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. 

Hidangkan bersama nasi putih, sayur dan telur dadar..

3. Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong


Pernah makan asam pedas telur ikan? Telur ikan mayong antara yang popular. Telurnya pun besar. Puas hati bila makan bersama keluarga. Ada kedai yang menjual asam pedas telur ikan mayong pada harga RM6 - RM8 sebekas/ mangkuk. Tengok saiz telurnya juga. Oh ya.. resepi ni daripada idea asal Azie Kitchen.

Koleksi Resepi Asam Pedas Yang Popular


Bahan-bahan:

Telur ikan mayong
3 ulas bawang putih - guna 1 sudu kecil
1 labu bawang besar - guna 2 sudu besar
1 inci halia - guna 1/2 sudu kecil halia
1 senduk cili giling - 3-4 sudu besar
Sebesar ibu jari belacan
1 bunga kantan dibelah - tak letak
1 pelepah daun kari
1 sudu besar pes asam jawa adabi
Garam dan serbuk perasa

Cara Masak asam pedas telur ikan mayong 


1. Satukan pes bawang bawang, halia dan belacan. Tumis pes ini sehingga wangi dan masukkan cili kisar. Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan.

2. Masukkan setengah blender air (agak agak). Masak hingga mendidih, masukkan ikan dan asam jawa. Renih atas dapur dan masuk kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.

3. Jika terlebih masam, masuk air. Terlebih cair, masuk tepung jagung dibancuh dengan sedikit air.

Nota:

Cara memasak agar telur ikan mayong menjadi betul-betul enak. Semasa dibasuh telur ikan, jangan leraikan kulit yang ada, sebab kulit tu akan pecah semasa kita memasaknya.

Gunakan api sederhana dan ditutup periuk semasa dimasak. Jangan dimasak terlalu lama bagi mengelakkan telur ikan mayong akan menjadi keras.

4. Resepi Asam Pedas Ikan Kembung


Asam pedas ikan kembung paling mudah nak buat. Sebab ikan kembung antara ikan kegenaran ramai sebab harganya murah. Kalau rasa tak larat nak beli ikan merah, beli je ikan kembung kemudian masak.

Bahan-bahan:

Koleksi Resepi Asam Pedas Yang Popular

3 ekor ikan kembung ~ bersihkan dan potong 2
10 batang bendi
1 kuntum bunga kantan
1 cekak daun kesum
1 batang serai ~ dititik
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
1/2 cawan air asam
air secukupnya

Bahan Kisar

15 ~ 20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut
3 batang cili merah
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inc belacan

Cara masak asam pedas ikan kembung sedap


1. Panaskan minyak dan tumiskan, bahan kisar bersama serai yang di titik hingga harum dan terbit minyak

2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih

3. Masukkan daun kesum, dan perasakan dengan garam secukup rasa. Kemudian masukkan ikan kembung

4. Biarkan ia merenih dan ikan empuk
5. Akhir sekali masukkan bunga kantan dan bendi
Biarkan bendi lecur sebentar dan sedia untuk di hidangkan.


5. Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang


Asam pedas ikan sembilang antara asam pedas kegemaran saya. Sewaktu mengandung anak kedua, saya pernah mengidam makan asam pedas ikan sembilang.

Koleksi Resepi Asam Pedas Yang Popular

Bahan-bahan:

500 gm ikan sembilang-siang dan bersihkan
3/4 cawan cili kisar
1 batang serai-dititik
Sedikit air asam jawa
3 batang kacang bendi
Air-secukupnya
Segenggam daun kesum
Garam dan gula@serbuk perasa-secukup rasa
Sedikit minyak-menumis

Bahan kisar:

1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sm kunyit hidup
Sedikit belacan

Cara-cara masak asam pedas ikan sembilang


1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama cili kisar dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan air bersama air asam jawa. Jangan terlalu cair. Kacau hingga mendidih

3. Kemudian masukkan ikan dan biar sampai ikan sembilang masak.

4. Akhir sekali masukkan bendi dan perasakan dengan garam,gula@serbuk perasa.

5. Bila sudah mendidih dan masak bolehlah diangkat.

Akhirnya selesai sudah koleksi asam pedas yang popular di negara kita. Kesemua ikan yang saya sebutkan di atas.. memang sudah jadi kebiasaan dalam menu asam pedas yang disediakan. Semoga perkongsian ini dapat memberikan anda rujukan tambahan bila nak masak asam pedas. 

No comments

Powered by Blogger.