Resepi Kek Pandan Kukus Cheese Leleh Terbaik - Kisah Resepi : Koleksi Resepi Terbaik

Sabtu, 12 Mei 2018

Resepi Kek Pandan Kukus Cheese Leleh Terbaik

ResepibKek Pandan Kukus Cheese Leleh Terbaik. Ada yang nak resepi kek pandan kukus cheese leleh? Atau anda hanya suka beli dan terus makan?😂😂😂 serupa saya.. its okay, mudah dan terus leleh di mulut. Ya dak? Tapi mana tahu hujung minggu nanti anda terlebih rajin dan ada masa.. bolehlah buat cheese leleh pandan kukus dan ikuti langkah demi langkah resepinya seperti di bawah.

Kenapa saya suka kek cheese pandan leleh berbanding kek yang lain. Saya suka kerana warnanya yang hijau cantik dan rasa segar. Kalau anda nak buat perisa vanila atau coklat pun boleh, tak jadi masalah. Resepi kek pandan kukus cheese leleh ni saya kongsi resepinya dari blog #rasadantipsdotcom

Kek Pandan Kukus Cheese Leleh Terbaik 


Kek Pandan Kukus Cheese Leleh Terbaik
Gambar hiasan

Bahan-bahan:

1. Telur - 4 biji (*)
2. Gula - 1/2 cawan (*)
3. Ovallete - 1 sudu besar (*)
4. Pewarna hijau - beberapa titik
5. Perisa pandan - 1 penutup botol
6. Tepung gandum - 1 setengah cawan
7. Baking powder - 1 sudu teh
8. Minyak masak @ minyak jagung - 1/4 cawan

Cara buat kek pandan kukus cheese leleh


1. Pukul bahan-bahan yang bertanda (*) hingga kembang dan ringan

2. Kemudian masukkan pewarna, perisa, tepung gandum, baking powder dan minyak masak @ minyakjagung.... kacau sehingga rata.

3. Sapukan loyang dengan minyak dan tuangkan adunan kek tersebut.

4. Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil utk mengelakkan air kukusan jatuh ke dalam adunan.

5. Pastikan air kukusan dimasak terlebih dahulu. Kukus kek selama 40 minit.

6. Selepas kek dimasak, keluarkan kek dari loyang dan sejukkan.

7. Belah bahagian tengah kek dengan menggunakan benang.

Bahan-bahan Topping

1. Cream cheese - 250 gram
2. Susu pekat - 1/2 cawan
3. Susu cair - 1/2 cawan
4. Cheddar cheese blok

Cara buat topping atas kek pandan kukus

  • Pukul bahan-bahan di atas sehingga sebati dan tidak berketul.
  • Sapukan di bahagian tengah dan di atas kek
  • Parutkan Chedder cheese blok di atas topping tadi... kalau dapat parut yg halus tu, lagi cantik....
Kek Pandan Kukus Cheese Leleh Terbaik

Selamat mencuba resepi kek kukus pandan cheese leleh terbaik dari ladang! Dah cuba, tapi tak menjadi. Jangan putus asa. Kena cuba lagi hinggalah anda telah yakin dengan kebolehan anda. 😆😆

Tiada ulasan:

Catat Ulasan