Apam Madu Karamel Resepi Cikgu Azlina Ina Memang Sedap

#Penafian:❤:
Gambar, artikel ataupun video yang ada di dalam blog ini ada sesetengahnya yang diambil dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya di Contact Me. Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan persekitaran, pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.
Apam madu CARA CIKGU AZLINA INA, kami kongsikan semua resepi nya ya🥰 Sukatan untuk sekali makan sekeluarga. Kalau nak buat niaga boleh gandakan😍😍 Untuk versi 2021 Cikgu Azlina ubah resepi bagi lagi seeedapp ok😘

Resepi ini adalah resepi cikgu Azlina Ina dan sambil dia taip resepi sambil dia membebel, so kalau ada perkataan yang eja bahasa pasar, maafkanlah ya. Saya paste dari FB rasmi dia. Namun yang pasti, apam madu caramel ni memang super sedap. Jomlah sama-sama kita mencubanya. 

Apam Madu Karamel Resepi Cikgu Azlina Ina Memang Sedap

Apam Madu Caramel (apam madu gula hangus)


Bahan (A)

versi kurg manis kalau nak cuba manis tambah gula ya
1 cawan gula nnt tanya mak gula halus ke gula tak bape halus ke atau gula batu😏 dah sebab ko nak cair kan tak kisah dia gula ape jgn ko letak gula2 je sudah
2 cawan air panas betul-betul panas try celup cari kalau melecur tu panas😂betul pulak die buat ni kang

- masak gula smpai keperangan kalau pakai non stick bagus, tak de pn boleh je 😂
- masukkn air panas slow2 😂
- dah tu biar smpai gula mencair 
# semua ketepikan biar sejuk/ suam

Bahan lain (B)

1/2 cawan madu 
4 biji telur
4 sudu besar susu pekat
1 cawan butter atau majerin (cair kan awal2) - kalau tak ada, guna minyak masak pun boleh. tp kurg la sedap dia 
sedikit esen vanila

Bahan (C)

tepung gandum 3 cawan
ayak bersama 2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-Cara Penyediaan Apam Madu Caramel


1. Mix kan telur dan susu pekat sekejap baru masukkan  madu dan butter cair td serta esen.. mix dalam 5 mnt kalau pakai blender pn boleh blend sampai berbuih...

2. Masukkan bahan pertama td slow kan mixer atau pakai whisk pon boleh., .last masukkn tepung skit2 dan kacau sebati... kalau ko pakai blender tuang dulu dalam bekas baru masuk tepung kang ko masuk dalam blender tau2 blender berasap pas tu ko cakap mak bg resepi tipu pukul nak😏

3. Panas kan kukusan, sapu minyak pada acuan,  tuang adunan penuh.

4. Kukus 10 /15 minit api besar tp tgk acuan la kalau ko guna loyang, 30 minit baru masak kalau  acuan yg korg gune kecik2 kejap je la kukusnya

Selamat mencuba.

Apam Madu Karamel Resepi Cikgu Azlina Ina Memang Sedap

#Resepi dari FB Cikgu Azlina Ina, so ejaan dia guna bahasa bebelan.. hehe

Catat Ulasan

0 Ulasan

close