Resepi Kek Cheese Leleh Mangga Cikgu Azlina Ina

Advertisement

Random Picks:

Resepi Kek Cheese Leleh Mangga Cikgu Azlina Ina. Resepi yang sering dicari tak kira siapa pun yang buatnya, asalkan sedap saya beli. Kali ni resepi dari Cikgu Azlina Ina pulak, dah viral haritu.. terus share kat blog masakan Kisah Resepi supaya boleh dijadikan bahan rujukan nak buat kek lain kali. Kalau uolss nak copy paste boleh je, tak marah pun. Kita baik ramai sayang.. hehe


Nota: Saya salin resepi dari FB Cikgu Azlina Ina untuk rujukan dan panduan semua. Lebih mudah faham... ok πŸ‘ŒπŸ‘Œ 

Resepi Kek Cheese Leleh Mangga Cikgu Azlina Ina


4. Resepi Kek Cheese Leleh Mangga Cikgu Azlina Ina


Ini adalah bagi resepi untuk portion atau setakat 6-7 bekas ya, tak de la bancuh banyak2 membazir nanti Kek cheese leleh mangga viral πŸ˜€πŸ˜€

Bahan-bahan:

3 biji telur ( gred A atau b) 
1/2 cawan gula halus 100g 
1 sb ovalate 
1sk pewarne kuning lemon ( jgn ko cari lemon pewarne die nama kuning lemon kang tau2 dah jd kek lemon pulakπŸ˜‚ ah ko bukan betul sgt🀣 
1sb cordial mangga (nutrifres) kalau xde xyah nangis boleh je pakai sunquick mangga 
1sb perasa mangga ( bakery ade jual)
mix smpai gebu 

bahan di ayak,

1 cawan tepung gandum (110g) 
1sk cream off tartar 
1/2 sk soda bikarbonat 
1sk baking powder 

ok dah ayak kan masuk dalam adunan yg di mix td.

Tambah berselang dgn 1/2 cawan minyak jagung isi dalam bekas sq 450 50g dapat 7-8 bekas 

lapik permukaan bekas dgn plastik wrap

Kukus 8 mnt dah masak tebalik kan 

Topping die 500g cream cheese tatura 
1/2 tin @ 1 cawan susu pekat dairy champs ( ikut tekak korg 1 cawan whipping dairy royal victoria @ shani @ greeenfield (250g) 
1cawan 1/2 susu segar ducth lady atau marygold (350-375g) 
2 sb pati sunquick mangga nutrifres 
blender semua 

Semua sebati tuang atas kek dan cucuk2 pakai garfu
Parut cheddar (guna hanya beqa kalau jenama lain masin lantak korgπŸ˜‚ lepas tu sejuk kan atau beku kan dulu 

Tujuan dia nnt korg potong mangga tak la mangga tu tenggelam ke dasar laut dalam mcm diet ko tu πŸ˜‚πŸ˜‚ 

Nak makan atau org beli baru potong kan mangga dadu2, jenis mangga sesuai.. mangga susu, mangga lemak, water lyly black gold 

Paip kan deco filling mangga, kedai bakery ade jual 

Semoga resepi ni dapat membahagia kan dan menambah kasih syg keluarga aminnn

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.