Resepi Sambal Sotong Dengan Belimbing Buluh

Resepi Sambal Sotong Dengan Belimbing Buluh. Ni memang resepi pembuka selera terutama time bersahur dalam bulan ramadhan. Almaklum, bangun pepagi buta nak kena makan nasi, jadi sambal sotong dengan belimbing buluh ni adalah penawarnya! Saya first time makan menu ni, bila nampak ada orang jual kat restoran, terus tanya resepinya.

So, kalau kat rumah korang ada banyak tanam pokok belimbing buluh, boleh lah buat resepi menu kampung ini. Dijamin tambah nasi! Hehe...
#Penafian:❤:
Gambar, artikel ataupun video yang ada di dalam blog ini ada sesetengahnya yang diambil dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya di Contact Me. Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan persekitaran, pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.


Resepi Sambal Sotong Dengan Belimbing Buluh



Asas nak buat sambal hampir sama je kat mana-mana, cuma yang bezanya ada kuasa air tangan. Memang lain-lain kejadiannya bila orang berlainan yang masak. 

Resepi Sambal Sotong Dengan Belimbing Buluh

Resepi Sambal Sotong Dengan Belimbing Buluh

Bahan-bahan:

1/2 kg sotong, potong bulat
10 biji buah belimbing buluh
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan
1/3 cawan air
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak untuk menumis

Cara penyediaan;


1. Buah belimbing dicuci bersih.

2. Bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk@ kisar

3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk @ kisar tadi hingga naik bau.

4. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak.

5. Masukkan sotong dan kacau rata hingga sebati.

6. Lepas itu masukkan air, garam dan belimbing buluh.


Resepi Sambal Sotong Dengan Belimbing Buluh
 
6. Bila sambal dah mula mendidih, masukkan bawang besar dan masak lagi hingga pecah minyak. Jika sambal menjadi kering semasa menunggu proses pecah minyak, masukkan sedikit lagi air. Masaklah hingga sambal pecah minyak dan pekat sedikit.

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. hello admin, kalau resepi ni boleh guna kalau pakai pressure cooker ke? atau ada langkah-langkah lebih yg perlu ambil?

    BalasPadam

close